Czosnek niedźwiedzi to dziko rosnąca roślina z wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Sprawdź w jaki sposób możesz ją wykorzystać!
Okres jesienno-zimowy to trudny czas dla naszego organizmu.
Warto więc odpowiednio się na niego przygotować.
Z tego powodu ruszamy z ZIELNIKIEM DOBREJ SZTELI, w którym poznacie właściwości ziół
oraz przepisy na napary, które pozwolą organizmowi wytrwać w czasie przeziębień i grypy.
TYM RAZEM PRZEDSTAWIAMY CZOSNEK NIEDŹWIEDZI!
Co zawiera w sobie czosnek niedźwiedzi
- fosfor
- magnez
- mangan
- potas
- żelazo
- wapń
- sód
- selen
- siarkę
- witaminy z grupy B: B1, B2, B3
- witaminę C
- kwasy fenolowe
Właściwości czosnku niedźwiedziego
- podwyższa poziom dobrego cholesterolu HDL
- pobudza trawienie
- wpływa na funkcjonowanie flory bakteryjnej jelit
- właściwości przeciwpasożytnicze
- właściwości antybakteryjne
- obniża ciśnienie krwi
- zapobiega miażdżycy
- sprzyja utracie wagi (wspomaga odchudzanie)
- działa dobrze na układ autoimmunologiczny
- działa jak naturalny antybiotyk
Domowe sposoby na zastosowanie czosnku niedźwiedziego
- nalewka z czosnku niedźwiedziego
Jest doskonałym sposobem na wzmocnienie odporności w okresie jesienno-zimowym. Świeżo zebrane, umyte i posiekane liście czosnku zalej spirytusem i odstaw na minimum miesiąc.
- maseczka
Zawarte w liściach związki siarki działają dobrze na skórę. Polecane są także dla osób walczących z trądzikiem. Maseczkę można wykonać na bazie jogurtu naturalnego lub miodu.
- sok z czosnku niedźwiedziego
Ma podobne właściwości do nalewki. Warto zauważyć, że taki sok oczyszcza organizm z toksyn.
- kiszony czosnek niedźwiedzi
Robi się go tak, jak ogórki kiszone. Świeże liście zalewa się gorącą wodą, a następnie przechowuje w chłodnym miejscu.
Przepis na domowy serek z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
- 1 duże opakowanie serka greckiego
- 50-100 g świeżych lub wysuszonych liści czosnku niedźwiedziego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Świeże liście zblendować, wysuszone liście posiekać.
2. Serek grecki przełożyć do miski i dodać czosnek niedźwiedzi oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Przygotowany serek przełożyć do pończochy, „ścisnąć” tak, aby wypłynął nadmiar wody.
4. Powieś pończochę tak, aby swobodnie wisiała, a pod spód połóż miskę i zostaw na noc do ocieknięcia.
5. Rano posmaruj serkiem kanapki i dodaj ulubione składniki. Smacznego!
Ciekawostka!
Czosnek niedźwiedzi nazywany jest także czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic!