ładowanie...
Jałowiec
Jałowiec Zielnik
#jałowiec #dobrasztela.pl #zielnik #zielnikdobrejszteli #naparyziołowe

Owoce JAŁOWCA można również żuć! Żute na czczo uśmierzają bóle żołądka, likwidują zgagę czy brzydki oddech...

06 listopada 2020
Jałowiec
Jałowiec
Jałowiec

Okres jesienno-zimowy to trudny czas dla naszego organizmu.
Warto więc odpowiednio się na niego przygotować.
Z tego powodu ruszamy z ZIELNIKIEM DOBREJ SZTELI, w którym poznacie właściwości ziół
oraz przepisy na napary, które pozwolą organizmowi wytrwać w czasie przeziębień i grypy.

 

TYM RAZEM PRZEDSTAWIAMY JAŁOWIEC!

 

Co zawiera w sobie jałowiec

  • olejek eteryczny
  • glukoza
  • fruktoza
  • kwas glukuronowy
  • żywice
  • kwas L-askorbinowy
  • katechiny
  • proantocyjanidyny
  • kwasy tłuszczowe
  • fitosterole
  • kwas taninowy i galusowy
  • flawonoidy 

 

Właściwości jałowca

  • działa antybakteryjnie
  • działa przeciwgrzybiczo
  • likwiduje pasożyty układu pokarmowego
  • odkaża drogi żółciowe
  • działa rozkurczowo na mięśnie gładkie
  • wpływa kojąco na układ oddechowy
  • znosi wzdęcia
  • usprawnia układ trawienny
  • działa oczyszczająco na organizm
  • wspomaga odchudzanie
  • łagodzi nerwobóle
  • działa moczopędnie

 

Domowe sposoby na zastosowanie jałowca

  • napar z jałowca
    1 łyżkę rozdrobnionych owoców jałowca zalewamy gorącą wodą i zaparzamy przez ok. 15 minut. Po przecedzeniu pijemy po 2 łyżki w ciągu całego dnia. Działa moczopędnie i bakteriobójczo.
     
  • napar do kąpieli
    powyższy napar można zastosować również podczas kąpieli, działa odświeżająco.
     
  • olejek jałowcowy
    przygotowany olejek z jałowca to skarbnica zastosowań zarówno w aromaterapii gdzie koi nerwy, działa uspakajająco, czy zwalcza bezsenność jak również w kosmetologii i problemach skórnych. Przepis na ten olejek dostępny poniżej.
     
  • jałowiec w kuchni
    wysuszone szyszkojagody jałowca idealnie sprawdzają się w kuchni jako dodatek do dziczyzny, kiszenia kapusty czy różnych marynat - pobudzają apetyt.
     
  • żucie jagód jałowca
    owoce jałowca można również żuć! Żute na czczo uśmierzają bóle żołądka, likwidują zgagę czy brzydki oddech.
     

Przepis na olejek jałowcowy

Składniki:

  • 2 szklanki owoców jałowca
  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki oliwy z oliwek
  • butelka z ciemnego szkła
     

Wykonanie:

1. Owoce jałowca umieszczamy w garnku i zalewamy je wodą.
2. Odstawiamy na całą noc, aby owoce zmiękły.
3. Przecedzamy.
4. Owoce gotujemy w 2 szklankach oliwy z oliwek.
5. Kiedy owoce będą już całkowicie miękkie odstawiamy całość do ostygnięcia.
6. Przelewamy do butelki z ciemnego szkła i przechowujemy w zaciemnionym miejscu.

Tak przygotowanym olejkiem należy smarować miejsca z bólami reumatycznymi, otarcia, które trudno się goją czy wszelkie miejsca problemów skórnych.

Zobacz inne artykuły
Igły sosny
Igły sosny
Przejdź
Kora bzu
Kora bzu
Przejdź
Nagietek
Nagietek
Przejdź
Lubczyk
Lubczyk
Przejdź
Zmiana języka