Buchty, pampuchy , parowce, a w końcu kluski na parze. Idealne na gorąco, pyszne na zimno. Wypróbujcie przepis mamy Anny...
Buchty, pampuchy , parowce, pyzy a w końcu kluski na parze. Różnie są nazywane, jednak ich smak jest wyjątkowy.Idealne na gorąco, pyszne na zimno. Prezentujemy Wam sprawdzony przepis mamy ANNY. KONIECZNIE GO wypróbujcie!
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
SKŁADNIKI
400g mąki
20 gr drożdży
2 jajka
50 g tłuszczu (masła lub margaryny)
Około ¼ l mleka
50 g cukru
Owoce/ lub konfitury do nadzienia
SPOSÓB WYKONANIA
- Mleko pogrzać aby było ciepłe ( nie gorące) dodać do niego drożdże i łyżeczkę cukru - pozostawić na jakiś czas aż zacznie rosnąć.
- Tłuszcz rozpuścić w garnku i pozostawić do ostygnięcia
- Do miski wsypać mąkę, cukier, wbić jajka, wymieszać. Następnie wlać stopniowo tłuszcz a potem mleko z drożdżami cały czas zagniatając ciasto. Gdyby ciasto było zbyt lepkie dodać odrobinę mąki.
- Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aż wyrośnie.
- Ciasto po wyrośnięciu wykładamy na blat – lekko posypany mąką i wałkujemy na grubość około 1- 2 cm.
- Z rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki i na środek dodajemy nadzienie.
Zawijamy ciasto w kuleczkę tak, aby nadzienie nie wyciekało. - Do garnka z sitkiem wlewamy wodę aby po podgrzaniu utworzyła nam się para. Układamy kluski na sitko i przytykamy pokrywką.
Pozostawiamy kluski na około 15-20 minut aby nam wyrosły.
- Gotowe kluski możemy posypać, cukrem, cynamonem, polać rozpuszczonym masłem lub przygotowanym sosem owocowym albo zjeść bez niczego
Mama Anna życzy smacznego