ładowanie...
Kluski na parze
Kluski na parze z konfiturą
#dobrasztela #kluskinaparze #pampuchy #przepis #przepisykulinarne

Buchty, pampuchy , parowce, a w końcu kluski na parze. Idealne na gorąco, pyszne na zimno. Wypróbujcie przepis mamy Anny...

24 kwietnia 2020

Buchty, pampuchy , parowce, pyzy a w końcu kluski na parze. Różnie są nazywane, jednak ich smak jest wyjątkowy.Idealne na gorąco, pyszne na zimno. Prezentujemy Wam sprawdzony przepis mamy ANNY. KONIECZNIE GO wypróbujcie!

Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!

 

SKŁADNIKI

400g mąki
20 gr drożdży
2 jajka
50 g tłuszczu (masła lub margaryny)
Około ¼ l mleka
50 g cukru
Owoce/ lub konfitury do nadzienia

 

SPOSÓB WYKONANIA

  1. Mleko pogrzać aby było ciepłe ( nie gorące) dodać do niego drożdże i łyżeczkę cukru - pozostawić na jakiś czas aż zacznie rosnąć.
  2. Tłuszcz rozpuścić w garnku i pozostawić do ostygnięcia
  3. Do miski wsypać mąkę, cukier, wbić jajka, wymieszać. Następnie wlać stopniowo tłuszcz a potem mleko z drożdżami cały czas zagniatając ciasto. Gdyby ciasto było zbyt lepkie dodać odrobinę mąki.
  4. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aż wyrośnie.
  5. Ciasto po wyrośnięciu wykładamy na blat – lekko posypany mąką i wałkujemy na grubość około 1- 2 cm. 
  6. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki i na środek dodajemy nadzienie.
    Zawijamy ciasto w kuleczkę tak, aby nadzienie nie wyciekało.
  7. Do garnka z sitkiem wlewamy wodę aby po podgrzaniu utworzyła nam się para. Układamy kluski na sitko i przytykamy pokrywką.

    Pozostawiamy kluski  na około 15-20 minut aby nam wyrosły.
     
  8. Gotowe kluski możemy posypać, cukrem, cynamonem, polać rozpuszczonym masłem lub przygotowanym sosem owocowym albo zjeść bez niczego
     

Mama Anna życzy smacznego

Zobacz inne artykuły
Krem dyniowy
Krem dyniowy
Przejdź
Zupa krem z dyni
Zupa krem z dyni
Przejdź
Panierowane kanie
Panierowane kanie
Przejdź
Zupa ziemniaczana
Zupa ziemniaczana
Przejdź
Zmiana języka