Marchewka to bomba wartości odżywczych i witamin. Poprawia pracę jelit i wygląd skóry. Poznajcie więcej właściwości tego warzywa
1. Marchewka – warzywo będące istną petardą wartości odżywczych i pozytywnych czynników wpływających na nasz organizm.
2. Marchewka uprawiana już była w czasach starożytnych w Azji. Do Europy dotarła w dobie średniowiecza. Początkowo występowała tylko w barwie fioletowej.
3. 100 marchwi zawiera 41 kcal
4. Marchewka to prawdziwa skarbnica beta-karotenu. W marchewce możemy znaleźć wszystkie rodzaje karotenoidów. Największą część jej składu stanowi beta-karoten. Zawiera ona również prowitaminę A, z której w naszym organizmie tworzy się witamina A.
Najbardziej znaną odmianę marchwi w dzisiejszych czasach - pomarańczową wyhodowali Holendrzy. Jest ona doskonałym warzywem dla osób cierpiących na problemy: sercowe, ze wzrokiem czy też ze skórą. Beta Karoten w niej zawarty wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku, poprawia odporność organizmu, pomaga przy leczeniu trądziku oraz opóźnia występowanie zmarszczek.
Marchewka dobrze się sprawdza również przy leczeniu miażdżycy, obniża ona poziom cholesterolu we krwi.
Warzywo to jest stosowane również przy Awitaminozie czyli niedoborem wit. A. Dla osób starszych podaje się marchew w celu poprawy pracy jelit.
5. Zastosowanie marchwi
- Gastronomia
- Zielarstwo
- Farmaceutyka
6. Tabela wartości odżywczych
Kalorie (wartość energetyczna) |
41 kcal / 173 kJ |
Białko |
0,93 g |
Tłuszcz ogółem |
0,24 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
0,037 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
0,014 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
0,117 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 |
0,002 g |
- Kwas alfa-linolenowy (ALA), 18:3 |
0,000 g |
- Kwas eikozapentaenowy (EPA), 20:5 |
0,000 g |
- Kwas dokozaheksaenowy (DHA), 22:6 |
0,000 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 |
0,115 g |
Węglowodany |
9,58 g |
Błonnik pokarmowy |
2,8 g |
Witamina A |
16706 I.U. |
Witamina D |
0 I.U. |
Witamina E |
0,66 mg |
Witamina K1 |
13,2 µg |
Witamina C |
5,9 mg |
Witamina B1 |
0,066 mg |
Witamina B2 |
0,058 mg |
Witamina B3 (PP) |
0,983 mg |
Witamina B6 |
0,138 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) |
19 µg |
Witamina B12 |
0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) |
0,273 mg |
Wapń |
33 mg |
Żelazo |
0,30 mg |
Magnez |
12 mg |
Fosfor |
35 mg |
Potas |
320 mg |
Sód |
69 mg |
Cynk |
0,24 mg |
Miedź |
0,05 mg |
Mangan |
0,14 mg |
Selen |
0,1 µg |
Fluor |
3,2 µg |
Cholesterol |
0 mg |
Fitosterole |
~ |
7. Przeciwwskazania do spożywania marchwi
Na spożywanie dużych dawek beta-karotenu zawartego w marchewce powinny uważać osoby palą, może ona wzbudzać procesy nowotworowe.
8. Zalety marchwi
- pomaga przy problemach sercowych
- wspomaga prawidłowe działanie wzroku
- poprawia kondycję skóry
- poprawia odporność organizmu
- obniża poziom cholesterolu
- u osób starszych poprawia pracę jelit
! CIEKAWOSTKA !
Marchewka doskonale sprawdza się do wypieków, zerknij do naszego przepisu na CIASTO MARCHEWKOWE dostępnego pod linkiem: https://dobrasztela.pl/kacik-opiekunki/pyszne-ciasto-marchewkowe