Odwodnienie to nie tylko utrata wody z organizmu, ale również elektrolitów. Ich zawartość spada do poziomu tak niskiego, że utrudnione jest prawidłowe funkcjonowanie. Jak rozpoznać odwodnienie, jakie są jego przyczyny oraz jak mu zapobiegać? Sprawdź.
Odwodnienie to nie tylko utrata wody z organizmu, ale również elektrolitów. Ich zawartość spada do poziomu tak niskiego, że utrudnione jest prawidłowe funkcjonowanie. Jak rozpoznać odwodnienie, jakie są jego przyczyny oraz jak mu zapobiegać? Sprawdź.
Przy odwodnieniu dochodzi do zachwiania równowagi wodno-elektrolitowej. W zależności od organizmu możemy wyróżnić trzy rodzaje odwodnienia:
- odwodnienie hiperosmolarne – tracimy większą ilość wody, niż elektrolitów
- odwodnienie hipoosmolarne – tracimy więcej elektrolitów, niż wody
- odwodnienie izoosmolarne – tracimy taką samą ilość wody i elektrolitów
Najczęstsze objawy odwodnienia:
- wzmożone pragnienie
- ciemnożółty kolor moczu o intensywnym zapachu
- suchość w ustach
- nadmiernie wzdęty brzuch
- brak apetytu
- nadmierne pobudzenie/senność
- szybsza praca serca
- zmniejszona potliwość
- wysoka gorączka
W przypadku niemowląt, sygnałem informującym o odwodnieniu jest zapadnięte ciemiączko!
Jeśli organizm nie otrzyma brakującej ilości płynów objawy mogą zostać zaostrzone i zacząć zagrażać zdrowiu i życiu. Są to między innymi drgawki, znaczny spadek ciśnienia tętniczego oraz utrata przytomności.
Jak leczyć odwodnienie?
Leczenie odwodnienia polega na stałym uzupełnianiu braku wody i elektrolitów. Dobrym rozwiązaniem jest padanie płynów bez elektrolitowych jak np. gorzka herbata oraz podanie doustnie elektrolitów w odpowiedniej dawce.
Ważne!
W zaawansowanym odwodnieniu hipertonicznym należy podać dożylnie 5% glukozy, natomiast w przypadki odwodnienia hipotonicznego zalecany jest chlorek sodu. Stąd ważne jest, aby jak najszybciej wezwać specjalistyczną pomoc, która będzie w stanie określić rodzaj odwodnienia oraz podać odpowiednie leki.
Grupa ryzyka – czynniki mające wpływ na wystąpienie odwodnienia:
- zbyt mała ilość przyjmowanych płynów
- biegunka
- wymioty
- utrzymująca się wysoka temperatura
- zwiększone oddawanie moczu
- nadmierne pocenie się
Profilaktyka – jak zapobiegać:
Aby zapobiec odwodnieniu należy zapewniać organizmowi wystarczającą ilość wody. Z informacji na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej wynika, że minimum płynów dziennie to:
- dla mężczyzn – 2,5 litra wody, czyli 10 szklanek dziennie,
- dla kobiet – 2 litry wody, czyli 8 szklanek dziennie.
Test na odwodnienie
Istnieje sposób, dzięki któremu możemy sprawdzić czy nasz organizm jest wystarczająco nawodniony!
Wystarczy uszczypnąć górną część dłoni i przytrzymać przez chwilę. Jeśli skóra szybko wraca do swojego kształtu, oznacza to że organizm jest nawodniony. Jeśli trwa to dłużej, warto wypić szklankę wody.
Warzywa i owoce, które doskonale nawadniają
W upały, poza wodą, sięgajmy po soki, owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Szczególnie cenne są sok pomidorowy i arbuz, bo uzupełnią m.in. potas, wapń, magnez i żelazo, które latem szybko tracimy
Pomidory
Składają się w 94 proc. z wody i mają aż 242 mg potasu. Zawierają również likopen, przeciwutleniacz, który opóźnia procesy starzenia i pektyny obniżające poziom cholesterolu. Badania wskazują, że związki zawarte w pomidorach chronią nas także przed nowotworami.
Wystarczy jedna szklanka soku pomidorowego, żeby dostarczyć ok. 25% dziennego zapotrzebowania na ten cenny pierwiastek.
Rzodkiewka
Zawiera 94 proc. wody i 255 mg potasu, który reguluje pracę serca, obniża ciśnienie krwi i wspomaga dotlenienie mózgu, przez co dobrze wpływa na pamięć i koncentrację. Rzodkiewka wspiera również pracę układu pokarmowego za sprawą zawartego w niej olejku gorczycowego i siarki. Złapałaś przeziębienie? Te dwa składniki pomogą Ci wyleczyć infekcje.
Kalafior
Zawiera 91 proc. wody, 328 mg potasu oraz sporo magnezu i witaminy C. Według badań trzy porcje w tygodniu poprawią funkcjonowanie wątroby, przez co będziesz spalała tłuszcz bardziej efektywnie. Kalafior ma również wysoką zawartość fitosteroli. Związki te zmniejszają poziom cholesterolu o 10-15%. Jedz na zdrowie.
Pomarańcze
Pomarańcze składają się w 85 proc. z wody i 177 mg potasu. Zwierają także wiele innych wartościowych składników - m.in. witaminę C. Dzięki niej korzystnie wpływają na kondycję skóry. Doskonałym źródłem witaminy C w płynie są soki z owoców cytrusowych. Jedna szklanka soku grapefruitowego to ok 65% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Melon
Ten soczysty owoc to kopalnia potasu (ma go aż 330 mg) i beta-karotenu, który chroni przed miażdżycą, nowotworami i utrwala opaleniznę. Melon jest wyjątkowo często spotykany w dietach ze względu na oczyszczające działanie, ale też polecany przez okulistów. Dostarcza 120% dziennego zapotrzebowania na dbającą o nasz wzrok witaminę A. Możesz jeść go bez oporów - w 100 g ma tylko 40 kcal i posiada zdolność spalania tłuszczu.