ładowanie...
Owoce i warzywa
Owoce i warzywa idealne na odwodnienie
#domowesposoby #dobrasztela.pl #upał #odwodnienie #owoceiwarzywa

W upały, poza wodą, sięgajmy po soki, owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Szczególnie cenne są sok pomidorowy i arbuz, bo uzupełnią m.in. potas, wapń, magnez i żelazo, które latem szybko tracimy.

22 lipca 2021

upały, poza wodą, sięgajmy po soki, owocewarzywa i produkty pełnoziarniste. Szczególnie cenne są sok pomidorowy i arbuz, bo uzupełnią m.in. potas, wapń, magnez i żelazo, które latem szybko tracimy

 

Pomidory

Składają się w 94 proc. z wody i mają aż 242 mg potasu. Zawierają również likopen, przeciwutleniacz, który opóźnia procesy starzenia i pektyny obniżające poziom cholesterolu. Badania wskazują, że związki zawarte w pomidorach chronią nas także przed nowotworami.

 Wystarczy jedna szklanka soku pomidorowego, żeby dostarczyć ok. 25% dziennego zapotrzebowania na ten cenny pierwiastek.

 

Rzodkiewka

Zawiera 94 proc. wody i 255 mg potasu, który reguluje pracę serca, obniża ciśnienie krwi i wspomaga dotlenienie mózgu, przez co dobrze wpływa na pamięć i koncentrację. Rzodkiewka wspiera również pracę układu pokarmowego za sprawą zawartego w niej olejku gorczycowego i siarki. Złapałaś przeziębienie? Te dwa składniki pomogą Ci wyleczyć infekcje.

 

Kalafior

Zawiera 91 proc. wody, 328 mg potasu oraz sporo magnezu i witaminy C. Według badań trzy porcje w tygodniu poprawią funkcjonowanie wątroby, przez co będziesz spalała tłuszcz bardziej efektywnie. Kalafior ma również wysoką zawartość fitosteroli. Związki te zmniejszają poziom cholesterolu o 10-15%. Jedz na zdrowie.

 

Pomarańcze

Pomarańcze składają się w 85 proc. z wody i 177 mg potasu. Zwierają także wiele innych wartościowych składników - m.in. witaminę C. Dzięki niej korzystnie wpływają na kondycję skóry. Doskonałym źródłem witaminy C w płynie są soki z owoców cytrusowych. Jedna szklanka soku grapefruitowego to ok 65% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

 

Melon

Ten soczysty owoc to kopalnia potasu (ma go aż 330 mg) i beta-karotenu, który chroni przed miażdżycą, nowotworami i utrwala opaleniznę. Melon jest wyjątkowo często spotykany w dietach ze względu na oczyszczające działanie, ale też polecany przez okulistów. Dostarcza 120% dziennego zapotrzebowania na dbającą o nasz wzrok witaminę A. Możesz jeść go bez oporów - w 100 g ma tylko 40 kcal i posiada zdolność spalania tłuszczu.

 

Chłodnik z botwinki

  • ok. 0,5 l bulionu warzywnego
  • 1 duży pęczek botwinki z burakami
  •  400 ml kefiru
  • 2 jajka
  •  sok z 0,5 cytryny
  •  1 łyżeczka cukru (lub innego słodzidła np. stewii)
  •  sól, pieprz
  • posiekany koperek

Botwinkę zalewamy bulionem i gotujemy 10-15 minut. Odstawiamy do ostudzenia. Wyjmujemy ją z bulionu i drobno siekamy, po czym ponownie umieszczamy w garnku. Dolewamy kefir i mieszamy. Całość wstawiamy do lodówki do dobrego schłodzenia (ok. 1 godziny przynajmniej).

W tym czasie gotujemy jajka na twardo i studzimy. Obieramy i kroimy w ćwiartki.

Do chłodnika wciskamy sok, doprawiamy solą i pieprzem. Słodzimy do smaku i nakładamy porcje na talerze (ja najpierw wyjęłam i nałożyłam botwinkę ,a potem dolałam pozostały chłodnik). Na wierzchu posypujemy koperkiem i układamy jajka.

 

Gazpacho - chłodnik z pomidorów

Składniki:

  • mały ogórek,
  • papryka czerwona,
  • mała cukinia,
  • średnia cebula,
  • 2 pomidory,
  • ząbek czosnku,
  • kolendra,
  • 3 szklanki soku pomidorowego,
  • 1/2 łyżeczki sosu chili,
  • 4 kromki pieczywa,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory sparz i pozbaw skórek. Pokrój w kostkę starając się pozbyć nasion.
  2. Ogórka obierz i pokrój w kostkę i to samo zrób z resztą warzyw.
  3. Kolendrę posiekaj, dodaj pieczywo i wszystko zblenduj z dodatkiem soku. 
  4. Przypraw do smaku - gazpacho schładzaj w lodówce

 

Chłodnik arbuzowo-melonowy

Składniki:

  • 1/2 kg arbuza,
  • melon gala,
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki,
  • 1 łyżka miodu,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • sok z 1/2 limonki.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce dokładnie umyj, obierz, oczyść z pestek i pokrój w kostkę.
  2. W jednym naczyniu zmiksuj arbuza, a w drugim melona. 
  3. Wyciśnij sok z limonki i połącz go z miodem.
  4. Skórkę z limonki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, listki mięty drobno pokrój. 
  5. Skórkę i miętę połącz z sokiem z limonki, połowę dodaj do arbuza, drugą połowę do melona
  6. Do salaterki przelewaj porcje wedle uznania, mieszając proporcje chłodników.
Zobacz inne artykuły
Ból kręgosłupa
Ból kręgosłupa
Przejdź
Ból zęba
Ból zęba
Przejdź
Łupież
Łupież
Przejdź
Oparzenia słoneczne
Oparzenia słoneczne
Przejdź
Zmiana języka