Jeśli tak jak my uwielbiacie ręcznie robione OZDOBY CHOINKOWE, to koniecznie sprawdźcie nasze propozycje na wyjątkową, klimatyczną dekorację w kilka chwil!
DOMOWE OZDOBY ŚWIĄTECZNE
Jeśli tak jak my uwielbiacie ręcznie robione OZDOBY CHOINKOWE, to koniecznie sprawdźcie nasze propozycje na wyjątkową, klimatyczną dekorację w kilka chwil!
1. Bombki z masy solnej
Masa solna daje nam szerokie pole do popisu, podobnie jak w przypadku ciasteczek możemy tworzyć wyjątkowe wzory kształty, czy nawet korzystać z foremek do ciastek! Aby przygotować wyjątkowe bombki z masy solnej potrzebujecie:
- 1 szklankę mąki
- 1 szklankę soli
- 0,5 szklanki wody
Sposób wykonania:
Podane składniki łączymy ze sobą i ugniatamy do powstania masy.
Rozwałkowujemy masę i odbijamy na niej kształty.
Jeśli posiadacie stretch lub papier do ciasta to warto rozłożyć go zarówno pod ciastem jak i na jego powierzchni, aby wałkowanie było wygodne i bez bałaganu, a uzyskane kształty łatwo się oddzielało.
Kiedy uzyskamy konkretny kształt robimy dziurkę na sznurek i odstawiamy do wyschnięcia lub pieczemy w piekarniku w temperaturze nieprzekraczającej 70 stopni, przez ok. 40 minut. Kiedy masa wyschnie można ją pomalować na dowolny kolor!
2. Piernikowe bombki
Piernik to nie tylko smak Świąt, ale również zapach! I w tym przypadku dodatkowym atutem bombek z piernika jest ich piękny zapach! Przepis na pierniki:
- 250 g margaryny
- 200 g cukru trzcinowego
- 7 łyżek miodu
- 600 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 5 łyżeczek przyprawy korzennej
Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności dodajemy do garnka margarynę, cukier i miód.
Składniki podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru i margaryny, od czasu do czasu mieszając, następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Wycinamy szablony zamieszczone na dole strony.
Do misy przesiewamy mąkę, sodę i przyprawę korzenną – mieszamy suche składniki.
Dodajemy przestudzoną mieszankę cukru, miodu i margaryny.
Całość miksujemy na gładką masę/ lub wyrabiamy ciasto ręcznie.
Gotową masę piernikową wałkujemy na grubość ok. 5 mm.
Wycinamy kształty za pomocą foremek lub korzystając z szablonów zawartych w załączniku na górze strony.
WAŻNE! Trzeba pamiętać o wycięciu dziurki na zawieszkę.
Pieczemy w temperaturze 180⁰ przez ok. 8 – 12 minut, do momentu kiedy boki ciasta się zarumienią (gorący piernik po wyjęciu z piekarnika jest miękki dlatego odstawiamy go do ostygnięcia).
Pierniczki przyozdabiamy lub pozostawiamy w klasycznej formie!
3. Trójwymiarowe gwiazdki na choinkę
Jest to sposób zdecydowanie najmniej czasochłonny, a efekt jest piękny. Przedstawiamy sposób na trójwymiarowe gwiazdki!
Skorzystaj z szablonu zawartego w załączniku i wytnij gwiazdki.
Wycięte gwiazdki zegnij w połowie oraz przygotuj sznurek.
Pięć złożonych gwiazdek przykładamy do siebie, do środka wkładamy sznurek i sklejamy boki ze sobą. I gotowe!