ładowanie...
Ozdoby choinkowe
Ozdoby choinkowe zrób to sam
#choinka #dekoracjepanisztelki #dobrasztela.pl #ozdoby #poradnikpanisztelki

Jeśli tak jak my uwielbiacie ręcznie robione OZDOBY CHOINKOWE, to koniecznie sprawdźcie nasze propozycje na wyjątkową, klimatyczną dekorację w kilka chwil!

15 grudnia 2020
GWIAZDKI.pdf
CIASTKA.pdf
OZDOBY.pdf

DOMOWE OZDOBY ŚWIĄTECZNE

Jeśli tak jak my uwielbiacie ręcznie robione OZDOBY CHOINKOWE, to koniecznie sprawdźcie nasze propozycje na wyjątkową, klimatyczną dekorację w kilka chwil!

 

1. Bombki z masy solnej


Masa solna daje nam szerokie pole do popisu, podobnie jak w przypadku ciasteczek możemy tworzyć wyjątkowe wzory kształty, czy nawet korzystać z foremek do ciastek! Aby przygotować wyjątkowe bombki z masy solnej potrzebujecie:

  • 1 szklankę mąki
  • 1 szklankę soli
  • 0,5 szklanki wody

Sposób wykonania:

Podane składniki łączymy ze sobą i ugniatamy do powstania masy.

Rozwałkowujemy masę i odbijamy na niej kształty.

   

Jeśli posiadacie stretch lub papier do ciasta to warto rozłożyć go zarówno pod ciastem jak i na jego powierzchni, aby wałkowanie było wygodne i bez bałaganu, a uzyskane kształty łatwo się oddzielało.

Kiedy uzyskamy konkretny kształt robimy dziurkę na sznurek i odstawiamy do wyschnięcia lub pieczemy w piekarniku w temperaturze nieprzekraczającej 70 stopni, przez ok. 40 minut. Kiedy masa wyschnie można ją pomalować na dowolny kolor!

   

 

2. Piernikowe bombki


Piernik to nie tylko smak Świąt, ale również zapach! I w tym przypadku dodatkowym atutem bombek z piernika jest ich piękny zapach! Przepis na pierniki:

  • 250 g margaryny
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 7 łyżek miodu
     
  • 600 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 łyżeczek przyprawy korzennej

Sposób wykonania:

W pierwszej kolejności dodajemy do garnka margarynę, cukier i miód.

Składniki podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru i margaryny, od czasu do czasu mieszając, następnie odstawiamy do wystygnięcia.

Wycinamy szablony zamieszczone na dole strony.

Do misy przesiewamy mąkę, sodę i przyprawę korzenną – mieszamy suche składniki.

Dodajemy przestudzoną mieszankę cukru, miodu i margaryny.

Całość miksujemy na gładką masę/ lub wyrabiamy ciasto ręcznie.

Gotową masę piernikową wałkujemy na grubość ok. 5 mm.

  

Wycinamy kształty za pomocą foremek lub korzystając z szablonów zawartych w załączniku na górze strony.
WAŻNE! Trzeba pamiętać o wycięciu dziurki na zawieszkę. 


  

Pieczemy w temperaturze 180⁰ przez ok. 8 – 12 minut, do momentu kiedy boki ciasta się zarumienią (gorący piernik po wyjęciu z piekarnika jest miękki dlatego odstawiamy go do ostygnięcia).

 

Pierniczki przyozdabiamy lub pozostawiamy w klasycznej formie! 

 

3.  Trójwymiarowe gwiazdki na choinkę

Jest to sposób zdecydowanie najmniej czasochłonny, a efekt jest piękny. Przedstawiamy sposób na trójwymiarowe gwiazdki! 

Skorzystaj z szablonu zawartego w załączniku i wytnij gwiazdki.


 

Wycięte gwiazdki zegnij w połowie oraz przygotuj sznurek. 


 

Pięć złożonych gwiazdek przykładamy do siebie, do środka wkładamy sznurek i sklejamy boki ze sobą. I gotowe! 

  

Zobacz inne artykuły
Pisanki
Pisanki
Przejdź
Składanie serwetek
Składanie serwetek
Przejdź
Ozdobne lampiony
Ozdobne lampiony
Przejdź
Zmiana języka