ładowanie...
Podgrzybki zapiekane
Podgrzybki zapiekane z śmietaną i serem
#DOBRASZTELA.PL #zapiekanka #podgrzybki #grzyby #przepis

Przepis na niesamowicie aromatyczną zapiekankę z podgrzybków z dodatkiem śmietany i sera. Koniecznie sprawdź!

07 października 2022

Jeśli przepadasz za smakiem podgrzybków to koniecznie wypróbuj nasz przepis na zapiekankę z dodatkiem śmietany i sera. 

SKŁADNIKI:

  • 500g podgrzybków
  • 50g masła
  • 1 cebula
  • 45ml wody
  • 250ml śmietany 30%
  • 20g bułki tartej
  • Ser żółty
  • przyprawy

 

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Podgrzybki dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy. Jeśli mamy mniejsze grzyby pozostawiamy je w całości.
  2. Na patelni roztapiamy masło.
  3. Obieramy i kroimy cebulkę w kostkę.
  4. Na patelnie wsypujemy podgrzybki i cebulę.
  5. Dodajemy wodę.
  6. Całość dusimy, aż zmięknie.
  7. Sos staramy się odparować.
  8. Doprawiamy wedle uznania, najlepiej solą i pieprzem.
  9. Całość mieszamy i przekładamy do półmiska nadającego się
    do zapiekania.
  10. Zalewamy całość śmietaną.
  11. Ser mieszamy z bułką tartą i posypujemy całość.
  12. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 st.
  13. Pieczemy 20 minut lub do momentu roztopienia się sera.

 

SMACZNEGO!

Zobacz inne artykuły
Śląski obiad
Śląski obiad
Przejdź
Krem z dyni i cukinii
Krem z dyni i cukinii
Przejdź
Kurczak w curry
Kurczak w curry
Przejdź
Wigilijne przepisy
Wigilijne przepisy
Przejdź
Zmiana języka