Pomarańcza, z pewnością króluje wszędzie w grudniu. Ma ona zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Mamy dla Was przydatne informacje...
1. Pomarańcza to owoc, który jemy na surowo, wyciskamy sok oraz używamy do różnego rodzaju przetworów. Owoc ten jest źródłem beta-karotenu, witaminy C i witamin z grupy B. Błonki oddzielające cząstki owocu - są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów.
Wyróżnia się 3 rodzaje pomarańczy - pomarańcza gorzka, pomarańcza słodka, pomarańcza bergamotka.
2. Jako pierwsi jej prozdrowotne działanie poznali mieszańcy południowych Chin i wschodniej Azji. W Europie doceniona została dopiero od XVI w.
3. Wartość kaloryczna pomarańczy (100g) to 47 kcal. Średniej wielkości pomarańcza (150 g) to ok. 70 kcal.
4. Witaminy, które znajdują się w pomarańczy
- Witamina A
Ma duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu.
- Witamina B1
Pobudza apetyt, ułatwia oddychanie komórkowe, reguluje czynność układu nerwowego, mięśni, serca. Odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu.
- Witamina B2
pełni ważne funkcje w organizmie - jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania centralnego i obwodowego układu nerwowego oraz układu odpornościowego.
- Witamina B6
odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu.
- Witamina C
najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia.
- Witamina E
„witamina młodości” jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Działa przeciw zakrzepom.
- Kwas foliowy
reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek oraz chroni nas przed anemią
- Niacyna
pełni ważne role w organizmie - jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych.
5. Zastosowanie pomarańczy
- Esencje zapachowe
- Olejki eteryczne / Olejek pomarańczowy ma właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne
- Smażona skórka pomarańczowa jest znakomitym dodatkiem do ciast
- Soki
6. Tabela wartości odżywczych
Nazwa |
Wartość |
Białko |
0.94 g |
Tłuszcze |
0.12 g |
Węglowodany |
11.75 g (w tym cukry proste 9.35 g) |
Błonnik |
2.4 g |
Fosfor |
14 mg |
Potas |
181 mg |
Sód |
0 mg |
Wapń |
40 mg |
Żelazo |
0.10 mg |
Magnez |
10 mg |
Cynk |
0.07 mg |
Witamina B1 |
0.087 mg |
Witamina B2 |
0.040 mg |
Niacyna |
0.282 mg |
Witamina B6 |
0.060 mg |
Kwas foliowy |
30 µg |
Witamina E |
0,15 mg |
Witamina C |
53.2 mg |
Witamina A |
225 IU |
7. Przeciwwskazania do spożywania pomarańczy
Refluks żołądka, ciąża, alergie
8. Pomarańcza plusy i minusy
PLUSY:
- Chroni przed zaparciami
- Łagodzi stany zapalne
- Łagodzi trądzik
- Olejki z pomarańczy działają antybakteryjnie i uspokajająco
- Pomaga w odchudzaniu
- Przeciwdziała w powstawaniu kamieni w nerkach
- Sok pomarańczowy ma właściwości przeciw nowotworowe
- Wspomaga prawidłową pracę serca
- Zmniejsza ryzyku cukrzycy
MINUSY:
- Sok z pomarańczy pity w za dużych ilościach powoduje alergie i może wywołać cukrzycę
- U osób chorych na refluks żołądka wywołuje zgagę
CIEKAWOSTKA Jak wybrać dobrą pomarańczę ?
Pofałdowana skórka pomarańczy oznacza, że ma mało miąższu i jest sucha.