ładowanie...
Pomarańcza
Pomarańcza Wiem co jem
#pomarańcza #wiemcojem #witaminy #zdrowie #wartościiwłaściwości

Pomarańcza, z pewnością króluje wszędzie w grudniu. Ma ona zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Mamy dla Was przydatne informacje...

18 grudnia 2019
Pomarańcza
Pomarańcza
Pomarańcza

1. Pomarańcza to owoc, który jemy na surowo, wyciskamy sok oraz używamy do różnego rodzaju przetworów. Owoc ten jest źródłem beta-karotenu, witaminy C i witamin z grupy B. Błonki oddzielające cząstki owocu - są dobrym źródłem błonnika i flawonoidów.

Wyróżnia się 3 rodzaje pomarańczy - pomarańcza gorzka, pomarańcza słodka, pomarańcza bergamotka.
 

2. Jako pierwsi jej prozdrowotne działanie poznali mieszańcy południowych Chin i wschodniej Azji. W Europie doceniona została dopiero od XVI w.

3. Wartość kaloryczna pomarańczy (100g) to 47 kcal. Średniej wielkości pomarańcza (150 g) to ok. 70 kcal.
 

4. Witaminy, które znajdują się w pomarańczy

  • Witamina A
     Ma duży udział w procesie widzenia, wpływa na wzrost, reguluje wzrost tkanki nabłonkowej i innych komórek organizmu.
     
  • Witamina B1
    Pobudza apetyt, ułatwia oddychanie komórkowe, reguluje czynność układu nerwowego, mięśni, serca. Odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu.
     
  • Witamina B2
    pełni ważne funkcje w organizmie - jest niezbędna do prawidłowego  funkcjonowania centralnego i obwodowego układu nerwowego oraz układu odpornościowego.
     
  • Witamina B6
    odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca, a także podnosi odporność organizmu.
     
  • Witamina C
    najczęściej kojarzona jest ze wzmacnianiem odporności organizmu, hamuje proces starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia.
     
  • Witamina E
    „witamina młodości” jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez wolne rodniki. Działa przeciw zakrzepom.
     
  • Kwas foliowy
    reguluje funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek oraz chroni nas przed anemią
     
  • Niacyna
    pełni ważne role w organizmie - jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych.

 

5. Zastosowanie pomarańczy

  • Esencje zapachowe
  • Olejki eteryczne / Olejek pomarańczowy ma właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne
  • Smażona skórka pomarańczowa jest znakomitym dodatkiem do ciast
  • Soki
     

6. Tabela wartości odżywczych

Nazwa

Wartość

Białko

0.94 g

Tłuszcze

0.12 g

Węglowodany

11.75 g (w tym cukry proste 9.35 g)

Błonnik

2.4 g

Fosfor

14 mg

Potas

181 mg

Sód

0 mg

Wapń

40 mg

Żelazo

0.10  mg

Magnez

10 mg

Cynk

0.07 mg

Witamina B1

0.087 mg

Witamina B2

0.040 mg

Niacyna

0.282 mg

Witamina B6

0.060 mg

Kwas foliowy

30 µg

Witamina E

0,15 mg

Witamina C

53.2 mg

Witamina A

225 IU

 

7. Przeciwwskazania do spożywania pomarańczy

Refluks żołądka, ciąża, alergie
 

8. Pomarańcza plusy i minusy

PLUSY:

  • Chroni przed zaparciami
  • Łagodzi stany zapalne
  • Łagodzi trądzik
  • Olejki z pomarańczy działają antybakteryjnie i uspokajająco
  • Pomaga w odchudzaniu
  • Przeciwdziała w powstawaniu kamieni w nerkach
  • Sok pomarańczowy ma właściwości przeciw nowotworowe
  • Wspomaga prawidłową pracę serca
  • Zmniejsza ryzyku cukrzycy

MINUSY:

  • Sok z pomarańczy pity w za dużych ilościach powoduje alergie i może wywołać cukrzycę
  •  U osób chorych na refluks żołądka wywołuje zgagę

 

CIEKAWOSTKA Jak wybrać dobrą pomarańczę ?
Pofałdowana skórka pomarańczy oznacza, że ma mało miąższu i jest sucha.

Zobacz inne artykuły
Dzika róża
Dzika róża
Przejdź
Kiwi
Kiwi
Przejdź
Maliny
Maliny
Przejdź
Arbuz
Arbuz
Przejdź
Zmiana języka