Pieczone, aromatyczne, słodko-słone, które zachwycą każdego amatora kurczaka. Sprawdź jak zrobić idealne skrzydełka w miodzie z piekarnika!
Pieczone, aromatyczne, słodko-słone, które zachwycą każdego amatora kurczaka. Sprawdź jak zrobić idealne skrzydełka w miodzie z piekarnika.
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
SKŁADNIKI
- 15-20 skrzydełek kurczaka
- 5 ząbków czosnku
- sos sojowy
- ulubiony miód
- olej
- papryka słodka
- papryka ostra
- pieprz
SPOSÓB WYKONANIA
- Skrzydełka opłukać i odciąć z nich najmniejszą część.
- Czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać. Przełożyć do miski. Wlać 6 łyżek stołowych sosu sojowego, 2 łyżki oleju, płaską łyżeczkę chili i dwie łyżeczki papryki słodkiej oraz szczyptę pieprzu.
- Na koniec dodać miód, a całość dokładnie wymieszać.
- Tak przygotowaną marynatę wylewamy na skrzydełka. Najlepiej, gdyby kurczak był marynowany przez 24 godziny w lodówce.
- Piecz skrzydełka w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut.
Smacznego!
Porada: pieczone skrzydełka w miodzie możesz podać z domowymi frytkami, ulubionym sosem i lekką sałatką!