ładowanie...
Sos z koźlarzy
Sos z koźlarzy z dodatkiem marchewki
#koźlarz #grzyb #sos #dobrasztela.pl #przepis

Przepyszny przepis na sos ze świeżych koźlarzy znacząco urozmaici smak obiadu!

28 października 2022

SKŁADNIKI:

  • 1000g koźlarzy
  • 400ml wody
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 100ml śmietany 30%
  • 40 ml oleju
  • koperek
  • pieprz ziarnisty
  • przyprawy jak sól, liść laurowy, ziele angielskie

 

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Koźlarze dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy.
  2. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach.
  3. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy marchew i przyprawy.
  4.  
  5. Cebulę siekamy na małą kosteczkę. Podduszamy na oleju.
  6. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy do niej koźlarze.
  7. Dusimy do momentu, aż grzyby zmiękną.
  8. Całą zawartość patelni przekładamy do wody.
  9. Gotujemy ok. 40 minut..
  10. Znaczna część wody odparuje, dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku.
  11. Sos dekorujemy posiekanym koperkiem.
Zobacz inne artykuły
Fasolka po Bretońsku
Fasolka po Bretońsku
Przejdź
Żurek
Żurek
Przejdź
Grzybowe arcydzieło
Grzybowe arcydzieło
Przejdź
Domowe gołąbki
Domowe gołąbki
Przejdź
Zmiana języka