Przepyszny przepis na sos ze świeżych koźlarzy znacząco urozmaici smak obiadu!
SKŁADNIKI:
- 1000g koźlarzy
- 400ml wody
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 100ml śmietany 30%
- 40 ml oleju
- koperek
- pieprz ziarnisty
- przyprawy jak sól, liść laurowy, ziele angielskie
SPOSÓB WYKONANIA:
- Koźlarze dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy.
- Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach.
- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy marchew i przyprawy.
- Cebulę siekamy na małą kosteczkę. Podduszamy na oleju.
- Kiedy cebula się zeszkli dodajemy do niej koźlarze.
- Dusimy do momentu, aż grzyby zmiękną.
- Całą zawartość patelni przekładamy do wody.
- Gotujemy ok. 40 minut..
- Znaczna część wody odparuje, dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku.
- Sos dekorujemy posiekanym koperkiem.