Czy wiesz, że nie tylko owoce winogron, ale także liście wpływają pozytywnie na nasz organizm? Koniecznie sprawdź i poznaj przepis...
1. Winogrono to roślina długowieczna, która chroni nas przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nadciśnienie tętnicze, czy nowotwór.
2. Właściwości winogron były znane ludzkości już 5 tysięcy lat p.n.e. między innymi jako lek na dolegliwości pokarmowe czy rany.
3. 100 g winogron zawiera 69 kcal.
4. Flawonoidy zawarte w winogronach działają antynowotworowo, znajdują się głównie w pestkach i skórach dlatego warto jeść winogrono w całości, bez obierania! Dodatkowo posiadają także witaminę C i A, naturalne przeciwutleniacze, polifenole – cenne związki, które korzystnie wpływają na zdrowie.
5. Zastosowanie winogron
- Gastronomia
- Kosmetyka
6. Tabela wartości odżywczych
Wartość energetyczna |
69,0 kcal |
Białko |
0,72 g |
Węglowodany |
18,10 g |
Cukier |
15,48 g |
Błonnik |
0,90 g |
Tłuszcz |
0,16 g |
Tłuszcze nasycone |
0,05 g |
Tłuszcze jednonienasycone |
0,01 g |
Tłuszcze wielonienasycone |
0,05 g |
Cholesterol |
0 mg |
Witamina C |
3,20 mg |
Równoważnik folianów |
2,00 µg |
Witamina B1 - tiamina |
0,07 mg |
Witamina B2 - ryboflawina |
0,07 mg |
Witamina B3 - witamina PP - niacyna |
0,19 mg |
Witamina B5 - kwas pantotenowy |
0,05 mg |
Witamina B6 - pirydoksyna |
0,09 mg |
Witamina B9 - kwas foliowy |
2,00 µg |
Witamina B4 - cholina |
5,60 mg |
Witamina B12 - kobalamina |
0 µg |
Witamina A |
66,0 i.u. |
Witamina A |
3,00 µg RAE |
Retinol |
0 µg |
Alpha karoten |
1,00 µg |
Beta karoten |
39,0 µg |
Beta-kryptoksantyna |
0 µg |
Likopen |
0 µg |
Luteina+Zeaksantyna |
72,0 µg |
Witamina E |
0,19 mg |
Witamina D |
0 µg |
Witamina D |
0 i.u. |
Witamina K |
14,60 µg |
Wapń |
10,00 mg |
Żelazo |
0,36 mg |
Magnez |
7,00 mg |
Fosfor |
20,0 mg |
Potas |
191 mg |
Sód |
2,00 mg |
Cynk |
0,07 mg |
Miedź |
0,13 mg |
Mangan |
0,07 mg |
Selen |
0,10 µg |
Woda |
80,5 g |
7. Przeciwwskazania do spożywania winogron
Z powodu wysokiej zawartości cukrów prostych nie zaleca się spożywania winogron osobom z zaburzeniami glikemii jak cukrzyca czy insulinoodporność.
8. Zalety winogron
- działanie moczopędne
- właściwości upiększające cerę
- regulacja ciśnienia krwi
- regulacja układu nerwowego
- poprawa pamięci i koncentracji
- wzmocnienie odporności
- łagodzenie stresu
- usprawnienie pracy przewodu pokarmowego
Przepis na… liście winorośli!
Działania lecznicze wykazują nie tyko owoce, ale również liście winorośli! Działają przeciwzapalnie i przyśpieszają gojenie się ran! Może jeść je na surowo, ale także jako kiszone. Przedstawiamy więc przepis na kiszone liście winorośli.
SKŁADNIKI
- 15 liści winorośli
- 1l. wody
- 2 łyżeczki soli
- koper
- gorczyca
- czosnek
PRZYGOTOWANIE:
Solimy wodę i zagotowujemy ją, a następnie studzimy. Liście dokładnie myjemy i zwijamy w rulony. Umieszczamy je ciasno w słoiku wraz z dodatkami. Całość zalewamy ostudzoną zalewą. Po tygodniu liście są gotowe!