ładowanie...
Witamina A
Witamina A Witaminy
#zdrowie #dobrasztela.pl #witaminy #opieka #witA

Witamina A odpowiada za poprawne widzenie, odporność, wspomaga wzrost komórek, przyspiesza gojenie ran i wzmaga odporność komórkową.

23 maja 2022

WITAMINA A

 

Witamina A jest niezbędna dla zdrowia, a przede wszystkim dla zdrowia oczu. Odpowiada za poprawne widzenie, odporność, wspomaga wzrost komórek, przyspiesza gojenie ran i wzmaga odporność komórkową.

Jest ona rozpuszczalna w tłuszczach, co oznacza, że może być magazynowana przez nasz organizm. Najczęściej spotykana w preparatach multiwitaminowych, dużo rzadziej jako suplement.

 

Właściwości witaminy A

  • Poprawia zdolności regeneracyjne komórek
  • Zmniejsza wrażliwość skóry na promienie UV
  • Działa przeciwzmarszczkowo
  • Odnawia naskórek
  • Poprawia zdolność widzenia
  • Bierze udział w prawidłowym przebiegu procesu wzrostu

 

Niedobór witaminy A

Na niedobór tej witaminy narażone są osoby starsze, kobiety w ciąży, palacze oraz pracownicy biurowi (praca przed komputerem).

Skutki niedoboru:

  • Kurza ślepota
  • Wysychające spojówki
  • Zahamowanie wzrostu
  • Obniżona odporność
  • Przesuszona skóra na łokciach, kolanach, ramionach i udach
  • Wypadanie i łamliwość włosów
  • Łamliwość paznokci
  • Trądzik i wypryski
  • Zaburzenia miesiączkowania

 

Nadmiar witaminy A

Witamina A gromadzi się w wątrobie, a jej nadmiar jest toksyczny! Hiperwitaminoza A jest szczególnie groźna dla kobiet w ciąży, gdyż może przyczynić się do rozwoju wad wrodzonych. Co ważne, przedawkować można jedynie witaminę A pochodzenia zwierzęcego.

Skutki nadmiaru:

  • Nadpobudliwość i drażliwość
  • Zaburzenia żołądkowo-jelitowe
  • Bóle głowy, stawów i mięśni
  • Powiększona wątroba
  • Powiększona śledziona
  • Zmiany skórne o żółtym zabarwieniu
  • Świąd skóry
  • Światłowstręt

 

Dobowe zapotrzebowanie na witaminę A

  • dzieci 1-3 lata 400 µg / dobę
  • dzieci 4-6 lat 450 µg / dobę
  • dzieci 7-9 lat 500 µg / dobę
  • dziewczynki 10-12 lat 600 µg / dobę
  • dziewczynki 13-18 lat 700 µg / dobę
  • chłopcy 10-12 lat 600 µg / dobę
  • chłopcy 13-18 lat 600-900 µg / dobę
  • kobiety 700 µg / dobę
  • mężczyźni 900 µg / dobę
  • kobiety ciężarne i karmiące 770-1300 µg / dobę

Normy opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia

 

Źródło witaminy A

Witamina A znajduje się w produktach zwierzęcych i roślinnych odpowiednio w formie retinolu i beta-karotenu. Do cennych źródeł tej witaminy zaliczają się podroby zwierzęce, masło, jajka, mleko, tłuste ryby. Natomiast wśród produktów roślinnych króluje w marchewce, pietruszce, szpinaku, pomidorach, słodkich ziemniakach, jarmużu, dyni oraz wiśniach, morelach, brzoskwiniach i śliwkach.

 

TOP10 produktów z największą zawartością witaminy A

  1. olej z wątroby halibuta 900 000ug/100g
  2. wątroba cielęca 21 927ug/100g
  3. olej z wątroby dorsza 18 000ug/100g
  4. wątroba wołowa 14 400ug/100g
  5. wątroba wieprzowa 13 000ug/100g
  6. wątróbka kurczaka 9 304ug/100g
  7. marchewka 1 656ug/100g
  8. morele suszone 1 307ug/100g
  9. węgorz wędzony 940ug/100g
  10. liście pietruszki 902ug/100g

 

Witamina A występuje w produktach odzwierzęcych – retinol  i roślinnych – prowitamina A (beta-karoten). Retinol jest wykorzystywany przez nasz organizm 6 razy bardziej niż beta-karoten.

Zobacz inne artykuły
Witamina B7
Witamina B7
Przejdź
Witamina B6
Witamina B6
Przejdź
Witamina B1
Witamina B1
Przejdź
Witamina B9
Witamina B9
Przejdź
Zmiana języka