Witamina A odpowiada za poprawne widzenie, odporność, wspomaga wzrost komórek, przyspiesza gojenie ran i wzmaga odporność komórkową.
WITAMINA A
Witamina A jest niezbędna dla zdrowia, a przede wszystkim dla zdrowia oczu. Odpowiada za poprawne widzenie, odporność, wspomaga wzrost komórek, przyspiesza gojenie ran i wzmaga odporność komórkową.
Jest ona rozpuszczalna w tłuszczach, co oznacza, że może być magazynowana przez nasz organizm. Najczęściej spotykana w preparatach multiwitaminowych, dużo rzadziej jako suplement.
Właściwości witaminy A
- Poprawia zdolności regeneracyjne komórek
- Zmniejsza wrażliwość skóry na promienie UV
- Działa przeciwzmarszczkowo
- Odnawia naskórek
- Poprawia zdolność widzenia
- Bierze udział w prawidłowym przebiegu procesu wzrostu
Niedobór witaminy A
Na niedobór tej witaminy narażone są osoby starsze, kobiety w ciąży, palacze oraz pracownicy biurowi (praca przed komputerem).
Skutki niedoboru:
- Kurza ślepota
- Wysychające spojówki
- Zahamowanie wzrostu
- Obniżona odporność
- Przesuszona skóra na łokciach, kolanach, ramionach i udach
- Wypadanie i łamliwość włosów
- Łamliwość paznokci
- Trądzik i wypryski
- Zaburzenia miesiączkowania
Nadmiar witaminy A
Witamina A gromadzi się w wątrobie, a jej nadmiar jest toksyczny! Hiperwitaminoza A jest szczególnie groźna dla kobiet w ciąży, gdyż może przyczynić się do rozwoju wad wrodzonych. Co ważne, przedawkować można jedynie witaminę A pochodzenia zwierzęcego.
Skutki nadmiaru:
- Nadpobudliwość i drażliwość
- Zaburzenia żołądkowo-jelitowe
- Bóle głowy, stawów i mięśni
- Powiększona wątroba
- Powiększona śledziona
- Zmiany skórne o żółtym zabarwieniu
- Świąd skóry
- Światłowstręt
Dobowe zapotrzebowanie na witaminę A
- dzieci 1-3 lata 400 µg / dobę
- dzieci 4-6 lat 450 µg / dobę
- dzieci 7-9 lat 500 µg / dobę
- dziewczynki 10-12 lat 600 µg / dobę
- dziewczynki 13-18 lat 700 µg / dobę
- chłopcy 10-12 lat 600 µg / dobę
- chłopcy 13-18 lat 600-900 µg / dobę
- kobiety 700 µg / dobę
- mężczyźni 900 µg / dobę
- kobiety ciężarne i karmiące 770-1300 µg / dobę
Normy opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia
Źródło witaminy A
Witamina A znajduje się w produktach zwierzęcych i roślinnych odpowiednio w formie retinolu i beta-karotenu. Do cennych źródeł tej witaminy zaliczają się podroby zwierzęce, masło, jajka, mleko, tłuste ryby. Natomiast wśród produktów roślinnych króluje w marchewce, pietruszce, szpinaku, pomidorach, słodkich ziemniakach, jarmużu, dyni oraz wiśniach, morelach, brzoskwiniach i śliwkach.
TOP10 produktów z największą zawartością witaminy A
- olej z wątroby halibuta 900 000ug/100g
- wątroba cielęca 21 927ug/100g
- olej z wątroby dorsza 18 000ug/100g
- wątroba wołowa 14 400ug/100g
- wątroba wieprzowa 13 000ug/100g
- wątróbka kurczaka 9 304ug/100g
- marchewka 1 656ug/100g
- morele suszone 1 307ug/100g
- węgorz wędzony 940ug/100g
- liście pietruszki 902ug/100g
Witamina A występuje w produktach odzwierzęcych – retinol i roślinnych – prowitamina A (beta-karoten). Retinol jest wykorzystywany przez nasz organizm 6 razy bardziej niż beta-karoten.