ładowanie...
Zajady
Zajady domowe sposoby
#dobrasztela.pl #domowaapteka #domowesposoby #poradnikpanisztelki #porady

Zajady spowodowane są niedoborem witaminy B, C oraz żelaza. Na szczęście istnieje wiele domowych sposób, aby je zwalczyć! Sprawdź...

15 stycznia 2021

Zajady to przypadłość, z którą zmagają się głównie osoby odchudzające się, przemęczone czy prowadzące stresujący tryb życia. Spowodowane są niedoborem witaminy B2, C oraz żelaza. Na szczęście istnieje wiele domowych sposób, aby je zwalczyć!

Koniecznie sprawdźcie nasze propozycje:

 

Czosnek

Czosnek dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym jest jednym z najpopularniejszych sposobów na zajady. Można stosować go miejscowo na ranę – wystarczy go rozgnieść i nanieść na popękane kąciki ust – taki okład należy trzymać ok. 15 minut. Skutecznie działa również od wewnątrz, wystarczy dodać go w większej ilości do potraw.

 

Miód

Także miód dzięki swojemu działaniu przeciwzapalnemu i właściwościom przyspieszającym gojenie, świetnie sprawdza się w walce z zajadami. Wystarczy wymieszać 1 łyżeczkę miodu z 10 kropelkami tranu. Taką mieszankę nakładamy przed snem na bolące miejsca, przykrywamy na 15 minut jałowym gazikiem i nie zmywamy do rana.

 

Aloes, ogórek

Skutecznym sposobem na zajady są produkty działające odkażająco lub kojąco, dlatego poleca się stosowanie soku z liści aloesu czy świeżych plastrów ogórka.

 

Pasta do zębów

Podobnie jak w przypadku opryszczki, tak również z zajadami poradzi sobie pasta do zębów. Wystarczy posmarować podrażnione miejsce.

 

Żyworódka pierzasta

Żyworódka to roślina, która pomaga w procesie gojenia się zajadów. Wystarczy przyłożyć gazik nasączony sokiem z żyworódki, a okład trzymać ok. 15 minut. Roślina ta ma działania bakteriobójcze, regeneracyjne, kojące i nawilżające.

 

Uwaga!

Zarówno w walce z zajadami, jak i terapii antyzajadowej bardzo ważna jest dieta bogata w witaminy z grupy B, C i żelazo. Dlatego należy pamiętać o spożywaniu mięsa, szpinaku czy fasoli – bogatych w żelazo i witaminy z grupy B, cytrusów, brokułów, pomidorów bogatych w witaminę C, a także kefirów  i jogurtów zawierających żywe kultury bakterii odbudowujące florę bakteryjną układu pokarmowego.

Zobacz inne artykuły
Ból zęba
Ból zęba
Przejdź
Ochrona skóry
Ochrona skóry
Przejdź
Upał w mieszkaniu
Upał w mieszkaniu
Przejdź
Ból kręgosłupa
Ból kręgosłupa
Przejdź
Zmiana języka