ładowanie...
Domowy dżem
Domowy dżem bez konserwantów
#dżem #domoweprzetwory #dobrasztela.pl #owoce #zapasy

Tym razem mamy dla Was 3 przepisy na najpopularniejsze dżemy bez konserwantów oraz zagęstników. Pyszne bo domowe...

04 września 2020

Końcowe dni lata to idealna pora na przygotowywanie przetworów, które posłużą nam przez zimowe dni. Tym razem mamy dla Was 3 przepisy na najpopularniejsze dżemy bez konserwantów oraz zagęstników. Pyszne bo domowe!

Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!

 

DŻEM TRUSKAWKOWY

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 500 g cukru lub erytrolu (wersja mniej kaloryczna)
  • 2 cytryny

 

Sposób wykonania:
1. Truskawki dokładnie obmywamy i pozbywamy się szypułek.

2. Oczyszczone owoce przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem oraz dodajemy sok z dwóch cytryn.

3. Gotujemy całość ok 3 godziny do momentu, aż zgęstnieje i przyjmie konsystencję dżemu.

4. Uzyskaną masę truskawkową przekładamy do przygotowanych, czystych i suchych słoiczków.

5. Słoiki dokładnie zakręcamy i wekujemy – pomoże to zassać zakrętkę i zachować świeżość na długo

6. Po 30 minutach odwracamy słoiczki i opisujemy je stosując gotowe etykietki dostępne tutaj: https://dobrasztela.pl/kacik-opiekunki/etykiety-na-przetwory-do-druku

 

 

DŻEM BRZOSKWINIOWY

Składniki:

  • 2 kg brzoskwiń
  • 500 g cukru lub erytrolu (wersja mniej kaloryczna)
  • 1  laskę wanilii
  • 1 duża cytryna
  • 1 łyżeczka masła

 

Sposób wykonania:
1. Pozbywamy się skórki z brzoskwini, możemy ją obrać nożem lub ułatwić obieranie poprzez zanurzenie we wrzątku brzoskwini na ok 30 sekund po czy przekładamy ją do lodowatej wody. Skórkę obiera się wtedy szybko i łatwo.

2. Pozbywamy się pestek ze środka i kroimy na większe plastry.

3. Plastry brzoskwiń wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem lub erytrolem, startą laską wanilii, dodajemy sok z cytryny oraz ucieramy skórkę, aby wzmocnić aromat.

4. Całość doprowadzamy do wrzenia.

5. Dodajemy łyżeczkę masła i gotujemy przez ok 3 godziny na małej mocy palnika, aż osiągnie konsystencję dżemu.

6. Wyparzamy słoiki i przekładamy do nich dżem. Dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy.

7. Oznaczamy słoiki gotowymi etykietami do przetworów dostępnymi tutaj: https://dobrasztela.pl/kacik-opiekunki/etykiety-na-przetwory-do-druku

 

 

DŻEM  Z WIŚNI

Składniki:

  • 2 kg wydrylowanych wiśni
  • 500 g cukru lub erytrolu (wersja mniej kaloryczna)
  • sok z 1 cytryny

 

Sposób wykonania:
1. Opłukane i wydrylowane wiśnie wsypujemy do dużego garnka, dodajemy cukier lub erytrol oraz polewamy całość sokiem z cytryny.

2. Całość gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

3. W naszych przepisach unikamy zagęstników, dżemfixów i żelatyny, dlatego aby osiągnąć najlepszy rezultat warto gotować wiśnie przez ok 3 dni, po 3 godziny dziennie.

4. Dżem przekładamy do wyparzonych słoików i wekujemy.

5. Gdy tylko ostygną oznaczamy słoiki gotowymi etykietami do przetworów dostępnymi tutaj: https://dobrasztela.pl/kacik-opiekunki/etykiety-na-przetwory-do-druku

 

UWAGA!

Jak sprawdzić, czy dżem posiada odpowiednią konsystencję?

Wystarczy włożyć talerzyk do zamrażarki. Kiedy jest już zamrożony nakładamy na niego łyżeczkę gorącego dżemu. Jeśli zastygnie i na jego powierzchni pojawi się „skórka” oznacza to, że dżem posiada odpowiednią konsystencję.

Zobacz inne artykuły
Kiszona marchew
Kiszona marchew
Przejdź
Kiszone ogórki
Kiszone ogórki
Przejdź
Pyszny syrop
Pyszny syrop
Przejdź
Zakwas z buraków
Zakwas z buraków
Przejdź
Zmiana języka