Tradycyjny, intensywny i pyszny - taki powinien być wigilijny barszcz czerwony, przygotowany na prawdziwym, domowym zakwasie buraczanym. Sprawdźcie nasz przepis!
SKŁADNIKI:
- 1kg buraków
- 0,5 czosnku
- 5 liści laurowych
- 1,5l wody
- 10g soli
- Czarny pieprz ziarnisty
SPOSÓB WYKONANIA:
- Zakładamy rękawiczki!
- Szorujemy buraki i kroimy je na cienkie plastry.
- Całą główkę czosnku kroimy na połowę (w poprzek).
- Przekładamy plasterki oraz czosnek do słoja. Dodajemy również sól.
- Dodajemy liście laurowe i pieprz.
- Całość zalewamy wodą pod samą nakrętkę – woda powinna być ciepła.
- Dobrze jest docisnąć składniki, aby żaden z nich nie wystawał ponad powierzchnię.
- Gotowy zestaw odstawiamy w zaciemnione i zimne miejsce.
- Domowy zakwas gotowy jest już po ok. 14 dniach. Warto jednak pozostawić 21 dni.
- Po tym czasie odcedzamy warzywa i przyprawy.
- Otrzymany zakwas przelewamy do słoików lub butelek.
- Przechowujemy w lodówce.