ładowanie...
Zakwas z buraków
Zakwas z buraków na barszcz czerwony
#zakwas #barszcz #dobrasztela.pl #burak #wigilia

Tradycyjny, intensywny i pyszny - taki powinien być wigilijny barszcz czerwony, przygotowany na prawdziwym, domowym zakwasie buraczanym. Sprawdźcie nasz przepis!

30 listopada 2022

SKŁADNIKI:

  • 1kg buraków
  • 0,5 czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 1,5l wody
  • 10g soli
  • Czarny pieprz ziarnisty

 

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Zakładamy rękawiczki!
  2. Szorujemy buraki i kroimy je na cienkie plastry.
  3. Całą główkę czosnku kroimy na połowę (w poprzek).
  4. Przekładamy plasterki oraz czosnek do słoja. Dodajemy również sól.
  5. Dodajemy liście laurowe i pieprz.
  6. Całość zalewamy wodą pod samą nakrętkę – woda powinna być ciepła.
  7. Dobrze jest docisnąć składniki, aby żaden z nich nie wystawał ponad powierzchnię.
  8. Gotowy zestaw odstawiamy w zaciemnione i zimne miejsce.
  9. Domowy zakwas gotowy jest już po ok. 14 dniach. Warto jednak pozostawić 21 dni.
  10. Po tym czasie odcedzamy warzywa i przyprawy.
  11. Otrzymany zakwas przelewamy do słoików lub butelek.
  12. Przechowujemy w lodówce.
Zobacz inne artykuły
Pyszny syrop
Pyszny syrop
Przejdź
Kiszone ogórki
Kiszone ogórki
Przejdź
Kiszona marchew
Kiszona marchew
Przejdź
Domowy dżem
Domowy dżem
Przejdź
Zmiana języka