ładowanie...
Dyniowe racuchy
Dyniowe racuchy z syropem klonowym
#dobrasztela.pl #dynia #obiad #przepis #racuszki

Jesienną królową kuchni jest niewątpliwie dynia, sprawdźcie najnowszy przepis na dyniowe racuszki z twarogiem, owocami i syropem klonowym...

08 października 2020

Jesienną królową kuchni jest niewątpliwie dynia, sprawdźcie najnowszy przepis na dyniowe racuszki z twarogiem, owocami i syropem klonowym. Prawdziwa jesienna uczta!

Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!

 

SKŁADNIKI

  • 300 g dyni
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta cynamonu
  • 2 szt. goździków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 g margaryny
  • 1 opakowanie twarogu
  • syrop klonowy
  • maliny, jagody, mięta

 

WYKONANIE

  1. Dynię kroimy na małe kostki, a goździki rozcieramy w moździerzu.
  2. Wsypujemy do garnka, dodajemy szklankę mleka i szczyptę cynamonu.
  3. Gdy dynia zmięknie całość dokładnie miksujemy, aż powstanie puree.
  4. Dodajemy jajko, cukier, proszek i mąkę – dokładnie mieszamy.
  5. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 15 minut.
  6. Margarynę rozpuszczamy na patelni i smażymy racuszki.
  7. Kiedy są już gotowe na każdy racuch nakładamy twaróg i obsypujemy
    cukrem pudrem.
  8. Układamy maliny, jagody, całość oblewamy syropem klonowym oraz
    dekorujemy listkami świeżej mięty.

 

SMACZNEGO!

Zobacz inne artykuły
Zupa krem z dyni
Zupa krem z dyni
Przejdź
Naleśniki z szynką
Naleśniki z szynką
Przejdź
Pulpety
Pulpety
Przejdź
Kluski na parze
Kluski na parze
Przejdź
Zmiana języka