Jesienną królową kuchni jest niewątpliwie dynia, sprawdźcie najnowszy przepis na dyniowe racuszki z twarogiem, owocami i syropem klonowym...
Jesienną królową kuchni jest niewątpliwie dynia, sprawdźcie najnowszy przepis na dyniowe racuszki z twarogiem, owocami i syropem klonowym. Prawdziwa jesienna uczta!
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
SKŁADNIKI
- 300 g dyni
- 1 szklanka mleka
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta cynamonu
- 2 szt. goździków
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- 50 g margaryny
- 1 opakowanie twarogu
- syrop klonowy
- maliny, jagody, mięta
WYKONANIE
- Dynię kroimy na małe kostki, a goździki rozcieramy w moździerzu.
- Wsypujemy do garnka, dodajemy szklankę mleka i szczyptę cynamonu.
- Gdy dynia zmięknie całość dokładnie miksujemy, aż powstanie puree.
- Dodajemy jajko, cukier, proszek i mąkę – dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 15 minut.
- Margarynę rozpuszczamy na patelni i smażymy racuszki.
- Kiedy są już gotowe na każdy racuch nakładamy twaróg i obsypujemy
cukrem pudrem. - Układamy maliny, jagody, całość oblewamy syropem klonowym oraz
dekorujemy listkami świeżej mięty.
SMACZNEGO!