ładowanie...
Top 5 przekąsek
Top 5 przekąsek na stół wigilijny
#dobrasztela.pl #kolacja #przepisy #wigilia #szybkiprzepis

Stół wigilijny powinien zawierać 12 potraw bożonarodzeniowych. Doskonale wiemy, jak trudne jest przygotowanie takiej ilości jedzenia. Dlatego przychodzimy Wam z pomocą i proponujemy 5 potraw, które doskonale pasują na wigilijny stół, a ich przygotowanie jest szybkie i przyjemne!

09 grudnia 2022
Paszteciki z kapustą.pdf
korzenne śledzie.pdf
Pasztet z pieczarek.pdf
pulpety rybne.pdf
śledź w śmietanie.pdf

Śledź w śmietanie

SKŁADNIKI:

  • 250g filetów śledziowych
  • 45ml octu
  • 1 jabłko
  • 0,5 cebuli
  • 200g śmietany 18%
  • Sól
  • Pieprz
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Śledzie płuczemy w zimnej wodzie, następnie zalewamy je świeżą wodą i odstawiamy na 15 minut.
  2. Po tym czasie ponownie wymieniamy wodę.
  3. Osuszamy i kroimy je w paski, następnie zalewamy octem i odstawiamy na 30 minut.
  4. Jabłko obieramy i trzemy, kroimy cebulę w kostkę, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Mieszamy to ze sobą i doprawiamy do smaku.
  5. Na talerzu kładziemy śledzie, a na nie układamy sałatkę.
  6. Całość można udekorować pietruszką.

 

Pulpety rybne

SKŁADNIKI:

  • 200g filetu z łososia
  • 300g filetu z dorsza
  • 1 cebula
  • 30ml oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • Skórka z cytryny
  • 75g bułki tartej
  • 1 jajko
  • Koperek
  • Sól i pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. W pierwszej kolejności mielimy rybne filety.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy.
  3. Czosnek ugniatamy i dodajemy go do ryby.
  4. Wszystkie składniki dodajemy do ryby.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Mieszamy, a następnie formujemy pulpeciki.
  7. Gotujemy je w osolonej wodzie ok 10 minut.

 

Pasztet z pieczarek

SKŁADNIKI:

  • 500g pieczarek
  • 2 czerwone cebule
  • 1 bułka
  • 100ml sosu sojowego
  • 2 jajka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz, papryka ostra, czosnek

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Pieczarki kroimy drobno.
  3. Siekamy natkę pietruszki.
  4. Bułkę namaczamy w sosie sojowym przez ok. 10 minut.
  5. Na patelni podsmażamy cebulę.
  6. Dodajemy do cebuli pieczarki i dusimy aż woda odparuje.
  7. Oddzielamy białko od żółtek.
  8. Białko ubijamy z dodatkiem soli.
  9. W misce łączymy ze sobą pieczarki, bułkę i żółtka.
  10. Dodajemy pietruszkę i
  11. Do powstałej masy dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy.
  12. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.

 

Korzenne śledzie

SKŁADNIKI:

  • 400g śledzi matiasów
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • Suszone śliwki i rodzynki
  • Liście laurowe, ziele angielskie
  • Pieprz
  • Goździki
  • 10g przyprawy do piernika
  • 5ml musztardy
  • 30ml miodu
  • 100 ml oleju
  • Sok z połowy cytryny

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Śledzie moczymy w wodzie przez 2 godziny, osuszamy i kroimy w paski.
  2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, następnie odsączamy.
  3. Kroimy cebulę.
  4. Obieramy i kroimy jabłko w kostkę.
  5. Siekamy śliwki na drobne paski.
  6. Olej mieszamy z musztardą, miodem, sokiem z cytryny i przyprawą do piernika. Dodajemy także ziele angielskie, liście laurowe i pieprz.
  7. Łączymy wszystkie składniki.
  8. Przed podaniem przechowujemy w lodówce,
    aby smak był bardziej intensywny.

 

Paszteciki z kapustą

SKŁADNIKI:

FARSZ:

  • 500g kapusty kiszonej
  • 50g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 30g bułki tartej
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy i ziele angielskie

CIASTO:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 1 żółtko
  • 80ml śmietany 12%
  • Sól
  • Proszek do pieczenia

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Kapustę zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie – gotujemy.
  2. Grzyby płuczemy, kroimy drobno i smażymy z cebulą.
  3. Kapustę kroimy, dodajemy do grzybów i podsmażamy.
  4. Dodajemy czosnek, bułkę tartą, pieprz i sól.
  5. Ciasto zagniatamy z podanych składników.
  6. Rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty.
  7. Napełniamy je farszem.
  8. Na blasze kładziemy papier do pieczenia, a na nim paszteciki.
  9. Paszteciki smarujemy żółtkiem.
  10. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 25 minut.
Zobacz inne artykuły
Paszteciki
Paszteciki
Przejdź
Nadziewane pieczarki
Nadziewane pieczarki
Przejdź
Bruschetta Italiana
Bruschetta Italiana
Przejdź
Szybkie przekąski
Szybkie przekąski
Przejdź
Zmiana języka