ładowanie...
Witamina C
Witamina C Witaminy
#zdrowie #dobrasztela.pl #witaminy #witaminaC #opieka

Witamina C stymuluje szereg procesów w naszym organizmie pełniących istotne funkcje.

25 kwietnia 2022

WITAMINA C

 

Witamina C lub inaczej kwas askorbowy, askorbinowy lub L-askorbinowy to witamina, na którą nasz organizm ma największe zapotrzebowanie. Stymuluje szereg procesów w naszym organizmie pełniących istotne funkcje.

Jest ona rozpuszczalna w wodzie, czyli nasz organizm magazynuje ją tylko w niewielkich ilościach. Oznacza to, że jest trudna do przedawkowania, ale co istotne, należy ją regularnie dostarczać.

 

Właściwości witaminy C

  • zwalcza wolne rodniki
  • bierze udział w produkcji kolagenu
  • chroni układ sercowo-naczyniowy
  • przeciwdziała zaćmie
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór
  • uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne
  • pomaga w leczeniu cukrzycy
  • zwiększa przyswajalność żelaza
  • wzmacnia odporność na infekcje
  • przyspiesza gojenie ran
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • łagodzi reakcje alergiczne

 

Niedobór witaminy C

Najniebezpieczniejszym dla zdrowia skutkiem niedoboru jest upośledzenie produkcji kolagenu, co skutkuje degradacją tkanki łącznej i rozwoju choroby zwanej szkorbutem. Objawia się on samoistnym krwawieniem, anemią, powolnym gojeniem ran, wypadaniem zębów, osłabieniem układu kostnego, bólami kości i częstymi złamaniami, spadkiem odporności. Obecnie choroba ta występuje głównie w krajach objętych głodem.

Inne skutki niedoboru:

  • anemia
  • siniaki przy lekkim nacisku
  • bóle kończyn
  • suche włosy
  • łuszcząca się skóra
  • zmniejszona odporność
  • problemy z dziąsłami

 

Nadmiar witaminy C

Przedawkowanie witaminy C pochodzenia naturalnego jest praktycznie niemożliwe, dodając jednak do swojej diety syntetyczny kwas askorbinowy znajdujący się np. w suplementach możemy doprowadzić do nadmiaru witaminy C, w najgorszym wypadku spowodować może:

  • nudności, zgagę
  • wysypkę
  • rumień na skórze
  • swędzenie skóry
  • kamienie nerkowe
  • nasilenie objawów anemii sierpowatej

 

Dobowe zapotrzebowanie na witaminę C

  • dzieci 1-3 lata – 40mg/dobę
  • dzieci 4-12 lat – 50 mg/dobę
  • dziewczęta 13-18 lat – 65mg/dobę
  • chłopcy 13-18 lat – 75mg/dobę
  • kobiety 19+ – 75mg/dobę
  • mężczyźni 19+ – 90 mg/dobę
  • kobiety w ciąży – 80 mg/dobę
  • kobiety karmiące – 115mg/dobę

Normy opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia

 

Źródło witaminy C

Głównym źródłem witaminy C są owoce, warzywa i zioła, jednakże niewłaściwe przechowywanie i obróbka produktów może ich pozbawić tej witaminy. Szczególne duże straty kwasu askorbinowego powoduje działanie wysokiej temperatury.

Utracie witaminy C zapobiega gotowanie na parze, mrożenie i kiszenie. Zaleca się również jeść owoce i warzywa ze skórką, gdyż to pod jej warstwą występuje największe stężenie tejże witaminy. Należy unikać łączenia produktów bogatych w witaminę C z ogórkiem, gdyż posiada on enzym askorbinozę co powoduje utleniania kwasu i jego utratę.

 

TOP10 produktów z największą zawartością witaminy C

  1. Dzika różna 250-800mg/100g
  2. Czarna porzeczka 150-300mg/100g
  3. Natka pietruszki 260mg/100g
  4. Papryka 200mg/100g
  5. Brokuł 120mg/100g
  6. Brukselka 140mg/100g
  7. Kalarepa 100mg/100g
  8. Kapusta 70mg/100g
  9. Kalafior 70mg/100g
  10. Szpinak 60mg/100g

 

Aż 80% witaminy C przyswajamy z pożywienia, zatem zasada 5 produktów owocowych lub warzywnych w ciągu dnia zaspokoi dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę.

Zobacz inne artykuły
Witamina D
Witamina D
Przejdź
Witamina K
Witamina K
Przejdź
Zmiana języka