Witamina C stymuluje szereg procesów w naszym organizmie pełniących istotne funkcje.
WITAMINA C
Witamina C lub inaczej kwas askorbowy, askorbinowy lub L-askorbinowy to witamina, na którą nasz organizm ma największe zapotrzebowanie. Stymuluje szereg procesów w naszym organizmie pełniących istotne funkcje.
Jest ona rozpuszczalna w wodzie, czyli nasz organizm magazynuje ją tylko w niewielkich ilościach. Oznacza to, że jest trudna do przedawkowania, ale co istotne, należy ją regularnie dostarczać.
Właściwości witaminy C
- zwalcza wolne rodniki
- bierze udział w produkcji kolagenu
- chroni układ sercowo-naczyniowy
- przeciwdziała zaćmie
- zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór
- uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne
- pomaga w leczeniu cukrzycy
- zwiększa przyswajalność żelaza
- wzmacnia odporność na infekcje
- przyspiesza gojenie ran
- zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru
- obniża poziom złego cholesterolu
- łagodzi reakcje alergiczne
Niedobór witaminy C
Najniebezpieczniejszym dla zdrowia skutkiem niedoboru jest upośledzenie produkcji kolagenu, co skutkuje degradacją tkanki łącznej i rozwoju choroby zwanej szkorbutem. Objawia się on samoistnym krwawieniem, anemią, powolnym gojeniem ran, wypadaniem zębów, osłabieniem układu kostnego, bólami kości i częstymi złamaniami, spadkiem odporności. Obecnie choroba ta występuje głównie w krajach objętych głodem.
Inne skutki niedoboru:
- anemia
- siniaki przy lekkim nacisku
- bóle kończyn
- suche włosy
- łuszcząca się skóra
- zmniejszona odporność
- problemy z dziąsłami
Nadmiar witaminy C
Przedawkowanie witaminy C pochodzenia naturalnego jest praktycznie niemożliwe, dodając jednak do swojej diety syntetyczny kwas askorbinowy znajdujący się np. w suplementach możemy doprowadzić do nadmiaru witaminy C, w najgorszym wypadku spowodować może:
- nudności, zgagę
- wysypkę
- rumień na skórze
- swędzenie skóry
- kamienie nerkowe
- nasilenie objawów anemii sierpowatej
Dobowe zapotrzebowanie na witaminę C
- dzieci 1-3 lata – 40mg/dobę
- dzieci 4-12 lat – 50 mg/dobę
- dziewczęta 13-18 lat – 65mg/dobę
- chłopcy 13-18 lat – 75mg/dobę
- kobiety 19+ – 75mg/dobę
- mężczyźni 19+ – 90 mg/dobę
- kobiety w ciąży – 80 mg/dobę
- kobiety karmiące – 115mg/dobę
Normy opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia
Źródło witaminy C
Głównym źródłem witaminy C są owoce, warzywa i zioła, jednakże niewłaściwe przechowywanie i obróbka produktów może ich pozbawić tej witaminy. Szczególne duże straty kwasu askorbinowego powoduje działanie wysokiej temperatury.
Utracie witaminy C zapobiega gotowanie na parze, mrożenie i kiszenie. Zaleca się również jeść owoce i warzywa ze skórką, gdyż to pod jej warstwą występuje największe stężenie tejże witaminy. Należy unikać łączenia produktów bogatych w witaminę C z ogórkiem, gdyż posiada on enzym askorbinozę co powoduje utleniania kwasu i jego utratę.
TOP10 produktów z największą zawartością witaminy C
- Dzika różna 250-800mg/100g
- Czarna porzeczka 150-300mg/100g
- Natka pietruszki 260mg/100g
- Papryka 200mg/100g
- Brokuł 120mg/100g
- Brukselka 140mg/100g
- Kalarepa 100mg/100g
- Kapusta 70mg/100g
- Kalafior 70mg/100g
- Szpinak 60mg/100g
Aż 80% witaminy C przyswajamy z pożywienia, zatem zasada 5 produktów owocowych lub warzywnych w ciągu dnia zaspokoi dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę.