ładowanie...
Witamina K
Witamina K Witaminy
#zdrowie #dobrasztela.pl #witaminy #opieka #witK

Witamina K jest niezbędna, aby nasz organizm mógł funkcjonować. Odpowiada bowiem ona za rozwój tkanki kostnej i prawidłowe krzepnięcie krwi.

 

16 maja 2022

WITAMINA K

 

Witamina K jest niezbędna, aby nasz organizm mógł funkcjonować. Odpowiada bowiem ona za rozwój tkanki kostnej i prawidłowe krzepnięcie krwi. Dlatego potrzebują jej zarówno dorośli jak i dzieci w każdym wieku.

Jest ona rozpuszczalna w tłuszczach, co oznacza, że niskotłuszczowe, chude produkty zwierzęce nie zawierają jej zbyt wiele. Natomiast króluje w warzywach liściastych.

 

Właściwości witaminy K

  • Wspomaga układ sercowo-naczyniowy
  • Działa przeciwkrwotocznie
  • Utrzymuje gospodarkę wapienną
  • Warunkuje procesy enzymatyczne
  • Wspomaga prawidłowy stan układu kostnego

 

Niedobór witaminy K

Niedobór witaminy K zdarza się rzadko, szczególnie narażone są osoby zmagające się z zaburzeniami wchłaniania, chorobami wątroby oraz będące w trakcie antybiotykoterapii.

Skutki niedoboru:

  • Zaburzenie krzepnięcia krwi
  • Krwawienie
  • Krwiomocz
  • Skłonność do powstawania siniaków
  • Nieprawidłowa mineralizacja kości
  • Podatność na infekcje
  • Wydłużony czas gojenia się ran
  • Zaburzenie pracy jelit
  • Pogorszenie stanu kości
  • Osteoporoza

 

Nadmiar witaminy K

Przedawkowanie witaminy K jest trudne, jednakże należy być ostrożnym podczas suplementacji, gdyż nadmiar tej witaminy może powodować:

  • Wzmożoną potliwość
  • Uczucie gorąca
  • Bóle serca
  • Hemolizę
  • Zaburzenia funkcjonowania wątroby
  • Niedokrwistość
  • Bóle w klatce piersiowej

 

Dobowe zapotrzebowanie na witaminę K

  • noworodki i niemowlęta 5-10 µg / dobę
  • dzieci 1-3 lata 15 µg / dobę
  • dzieci 4-6 lat 20 µg / dobę
  • dzieci 7-9 lat 25 µg / dobę
  • dziewczynki 10-12 lat 40 µg / dobę
  • dziewczynki 13-15 lat 50 µg / dobę
  • dziewczynki 16-18 lat 55 µg / dobę
  • chłopcy 10-12 lat 40 µg / dobę
  • chłopcy 13-15 lat 50 µg / dobę
  • chłopcy 16-18 lat 65 µg / dobę
  • kobiety 55 µg / dobę
  • mężczyźni 65 µg / dobę
  • kobiety ciężarne i karmiące 55 µg / dobę

Normy opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia

 

Źródło witaminy K

Witamina K, dzieli się na dwie grupy: K1 – znajdująca się w warzywach liściastych, takich jak szpinak, kapusta włoska, sałata, jarmuż, brokuł, brukselka, ale także w oleju rzepakowym i sojowym. Drugą grupę tworzy K2, wytwarzana przez bakterie znajdujące się w jelicie cienkim. Jej niedobór uzupełnia się produktami zwierzęcymi jak wątróbka drobiowa, kurczak, wołowina, żółtka jaj, ser czy ryby.   

 

TOP10 produktów z największą zawartością witaminy K

  1. Chard szwajcarski 830 mcg
  2. Jarmuż 817 mcg
  3. Zielona musztarda 593 mcg
  4. Szpinak 483 mcg
  5. Olej sojowy 184 mcg
  6. Brokuły 141 mcg
  7. Brukselka 140 mcg
  8. Wątroba wołowa 106 mcg
  9. Twarde sery 87 mcg
  10. Kurczak 60 mcg

 

Witaminę K dzielimy na K1 – pochodzenia roślinnego raz K2 pochodzenia zwierzęcego. Nasze ciało może samodzielnie (częściowo) przekształcić K1 w K2. Gdyż witaminę K1 dostarczamy w 10 krotnie większej ilości niż witaminę K2.

Zobacz inne artykuły
Witamina D
Witamina D
Przejdź
Witamina C
Witamina C
Przejdź
Zmiana języka