Witamina K jest niezbędna, aby nasz organizm mógł funkcjonować. Odpowiada bowiem ona za rozwój tkanki kostnej i prawidłowe krzepnięcie krwi.
WITAMINA K
Witamina K jest niezbędna, aby nasz organizm mógł funkcjonować. Odpowiada bowiem ona za rozwój tkanki kostnej i prawidłowe krzepnięcie krwi. Dlatego potrzebują jej zarówno dorośli jak i dzieci w każdym wieku.
Jest ona rozpuszczalna w tłuszczach, co oznacza, że niskotłuszczowe, chude produkty zwierzęce nie zawierają jej zbyt wiele. Natomiast króluje w warzywach liściastych.
Właściwości witaminy K
- Wspomaga układ sercowo-naczyniowy
- Działa przeciwkrwotocznie
- Utrzymuje gospodarkę wapienną
- Warunkuje procesy enzymatyczne
- Wspomaga prawidłowy stan układu kostnego
Niedobór witaminy K
Niedobór witaminy K zdarza się rzadko, szczególnie narażone są osoby zmagające się z zaburzeniami wchłaniania, chorobami wątroby oraz będące w trakcie antybiotykoterapii.
Skutki niedoboru:
- Zaburzenie krzepnięcia krwi
- Krwawienie
- Krwiomocz
- Skłonność do powstawania siniaków
- Nieprawidłowa mineralizacja kości
- Podatność na infekcje
- Wydłużony czas gojenia się ran
- Zaburzenie pracy jelit
- Pogorszenie stanu kości
- Osteoporoza
Nadmiar witaminy K
Przedawkowanie witaminy K jest trudne, jednakże należy być ostrożnym podczas suplementacji, gdyż nadmiar tej witaminy może powodować:
- Wzmożoną potliwość
- Uczucie gorąca
- Bóle serca
- Hemolizę
- Zaburzenia funkcjonowania wątroby
- Niedokrwistość
- Bóle w klatce piersiowej
Dobowe zapotrzebowanie na witaminę K
- noworodki i niemowlęta 5-10 µg / dobę
- dzieci 1-3 lata 15 µg / dobę
- dzieci 4-6 lat 20 µg / dobę
- dzieci 7-9 lat 25 µg / dobę
- dziewczynki 10-12 lat 40 µg / dobę
- dziewczynki 13-15 lat 50 µg / dobę
- dziewczynki 16-18 lat 55 µg / dobę
- chłopcy 10-12 lat 40 µg / dobę
- chłopcy 13-15 lat 50 µg / dobę
- chłopcy 16-18 lat 65 µg / dobę
- kobiety 55 µg / dobę
- mężczyźni 65 µg / dobę
- kobiety ciężarne i karmiące 55 µg / dobę
Normy opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia
Źródło witaminy K
Witamina K, dzieli się na dwie grupy: K1 – znajdująca się w warzywach liściastych, takich jak szpinak, kapusta włoska, sałata, jarmuż, brokuł, brukselka, ale także w oleju rzepakowym i sojowym. Drugą grupę tworzy K2, wytwarzana przez bakterie znajdujące się w jelicie cienkim. Jej niedobór uzupełnia się produktami zwierzęcymi jak wątróbka drobiowa, kurczak, wołowina, żółtka jaj, ser czy ryby.
TOP10 produktów z największą zawartością witaminy K
- Chard szwajcarski 830 mcg
- Jarmuż 817 mcg
- Zielona musztarda 593 mcg
- Szpinak 483 mcg
- Olej sojowy 184 mcg
- Brokuły 141 mcg
- Brukselka 140 mcg
- Wątroba wołowa 106 mcg
- Twarde sery 87 mcg
- Kurczak 60 mcg
Witaminę K dzielimy na K1 – pochodzenia roślinnego raz K2 pochodzenia zwierzęcego. Nasze ciało może samodzielnie (częściowo) przekształcić K1 w K2. Gdyż witaminę K1 dostarczamy w 10 krotnie większej ilości niż witaminę K2.