Kolejny konkursowy przepis, ciasto ze szpinakiem? A jednak! Sprawdź przepis...
! Kolejny konkursowy przepis ! CIASTO ZE SZPINAKIEM? A JEDNAK! Spróbuj a na pewno nie pożałujesz!
Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!
SKŁADNIKI
- 400 g świeżego szpinaku lub szpinaku mrożonego
- 4 małe jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
WYKONANIE
Mrożony szpinak rozmrozić na sitku, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. Zmiksować blenderem. Świeży szpinak umieścić w malakserze lub rozdrobnić blenderem. Powinna powstać gęsta papka drobno posiekanych liści.
W misie miksera umieścić jajka wsypać cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość. Do ubitej piany strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać papkę szpinakową, sok i skórkę z cytryny, zmiksować przez chwilę do połączenia.
Bezpośrednio do masy jajeczno - szpinkowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Ciasto urośnie z górką, którą trzeba odciąć. Odcięte ciasto pokruszyć a okruchy zachować do dekoracji.
MASA ŚMIETANKOWA
- 250 ml kremówki 36%
- 125 g serka mascarpone
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cytryny lub soku z cytryny
WYKONANIE
Składniki na krem umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego kremu śmietankowego.
DODATKOWO
świeże owoce porzeczki lub borówki amerykańskiej
Wykonanie
Ostudzone ciasta położyć na paterze. Posmarować kremem śmietankowym. Wierzch ciasta posypać okruchami ciasta, udekorować owocami.
Smacznego!
Przepis nadesłany przez: Iga Ratajczak-Spicker