ładowanie...
Zdrowe frytki
Zdrowe frytki warzywne
#przekąski #dobrasztela.pl #frytki #warzywa #przepisy

Frytki nie muszą być tylko z ziemniaków. Przygotowaliśmy dla was przepisy na zdrowe frytki z warzyw takich jak: burak, seler, marchewka, batat, korzeń pietruszki, cukinia.

29 kwietnia 2021

Frytki nie muszą być tylko z ziemniaków. Przygotowaliśmy dla was przepisy na zdrowe frytki z warzyw takich jak: burak, seler, marchewka, batat, korzeń pietruszki, cukinia
 

Pobierz nasz przepis w formie PDF! Skorzystaj z przycisku powyżej i miej swoje ulubione przepisy zawsze przy sobie!

 

Zdrowe frytki warzywne:

BURAK

Składniki

  • 400 g buraków
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Pół łyżeczki rozmarynu
  • Odrobina ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy buraki i kroimy w paski podobnych wymiarów.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temp. 220° C
  3. Buraki przekładamy do miski i dodajemy oliwę oraz wszystkie przyprawy, mieszamy całość.
  4. Rozkładamy frytki na blaszce i wkładamy do piekarnika
  5. Pieczemy około 25 minut (góra dół), w trakcie pieczenia możemy przemieszać frytki. Pod koniec pieczenia włącz termoobieg na około 4 minuty.

 

SELER, MARCHEWKA, BATAT

Składniki:

  • 300 g warzyw (po 100g : marchewki, selera, batatu)
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Przyprawy: słodka papryka, majeranek, tymianek, szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy warzywa i kroimy w paski podobnej wielkości
  2. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180-220° C
  3. Warzywa przekładamy do miski i dodajemy oliwę oraz wszystkie przyprawy, mieszamy całość.
  4. Rozkładamy frytki na blaszce i wkładamy do piekarnika
  5. Pieczemy około 30-40 minut (góra dół), w trakcie pieczenia możemy przemieszać frytki. Pieczemy frytki do momentu ich zarumienienia.

 

KORZEŃ PIETRUSZKI

Składniki:

  • 400 g pietruszki
  • 2 łyżki wody
  • odrobina soli gruboziarnistej (himalajskiej)
  • odrobina pieprzu ziołowego
  • papryka słodka – 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy pietruszkę i kroimy w paski podobnej wielkości
  2. Piekarnik nagrzewamy do temp. 220° C
  3. przekładamy Warzywo do miski i dodajemy wodę oraz wszystkie przyprawy, mieszamy całość.
  4. Rozkładamy frytki na blaszce i wkładamy do piekarnika
  5. Pieczemy około 30-40 minut (góra dół), w trakcie pieczenia możemy przemieszać frytki. Pieczemy frytki do momentu ich zarumienienia.

 

CUKINIA

Składniki:

  • 400 g cukinii
  • Przyprawy: papryka wędzona, pieprz kolorowy, oregano, suszony czosnek

 

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię myjemy i kroimy w paski
  2. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180° C
  3. Przekładamy cukinię do miski i dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy całość.
  4. Rozkładamy frytki na blaszce i wkładamy do piekarnika
  5. Pieczemy około 15-20 minut (góra dół), w trakcie pieczenia możemy przemieszać frytki. Pieczemy frytki do momentu ich zarumienienia.
Zobacz inne artykuły
Top 5 przekąsek
Top 5 przekąsek
Przejdź
3 przepisy na farsz
3 przepisy na farsz
Przejdź
Zdrowe chipsy
Zdrowe chipsy
Przejdź
Bruschetta Italiana
Bruschetta Italiana
Przejdź
Zmiana języka